Magna uppges få köpa Opel av GM

Uppdaterad: 22:29
Försöken fortsätter att rädda tyska biltillverkaren Opel ifrån ett eventuellt konkursförfarande, som ägaren amerikanska General Motor kan hamna i snart. Förhandlingarna gäller nu ett nytt bud från Magna, den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren.

– Det som verkar vara klart är att det finns en uppgörelse mellan GM och Magna, att Magna ska få köpa Opel, och att den tyska regeringen är med på detta. Den tyska regeringen måste ju skjuta till pengar för att den här affärens ska kunna fungera, sa SR:s USA-korrespondent Daniel Alling direkt i Ekonomiekot kl 18.00.

Fortfarande pågår förhandlingarna om Opels framtid i förbundskansler Angela Merkels kontor i Berlin. Det är den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren Magna som slutförhandlar med Opels ägare GM och företrädare för de tyska och amerikanska regeringarna. 

Före söndag kväll måste det finnas ett avtal klart mellan Magna och GM. Annars riskerar Opel konkurs när General Motors ställer in betalningarna. Och det väntas ske senast på måndag.  

I morse fanns fortfarande två spekulanter på Opel. Men italienska Fiat kom aldrig till förhandlingsbordet i dag. Och därför är det nu Magna som ensam diskuterar villkoren för att ta över Opel.  

Magna är en av de största bildelstillverkarna i världen. Och Magna vill ta över Opel tillsammans med den ryska biltillverkaren Gaz och storbanken Sberbank. Planen är att marknadsföra Opelbilarna i Ryssland.   

För den tyska regeringen handlar det om att behålla jobb i landet.  Därför är den beredd att stå för lånegarantier gentemot köparen. 26 000 arbetar i Opels tyska fabriker.    

En konkurs för Opel vore billigare för tyska staten än det som nu slutförhandlas i Angela Merkels kontor. Men det är valår i Tyskland. Och regeringen måste visa handlingskraft när det gäller att rädda industrijobb.  

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista