GM allt närmare konkurs

Uppdaterad 07:48
Samtidigt som GM är i Berlin och förhandlar om en försäljning av tyska Opel, pågår förberedelserna i USA för det som allt fler bedömare nu tror blir en ansökan om konkursskydd för GM på måndag.

Inte minst efter att bilarbetarfacket i USA röstat för en uppgörelse med GM tror allt fler på en ansökan om konkursskydd.

Måndagen den 1 juni är den deadline som regeringen Obama satt upp för General Motors att presentera en hållbar plan för att företaget ska överleva. Den allmänna uppfattningen bland bilindustribedömare här i USA är nu att GM på måndag kommer ansöka om så kallat konkurrskydd.

De åsikterna förstärktes ytterligare av att GM i natt berättade att företagets vd Fritz Hendersson ska hålla en presskonferens i New York vid lunchtid på måndag. Konkursförfarande i det här fallet förväntas nämligen, om det nu blir verklighet, ske i en domstol här i New York.

På fredagen framkom ju också att GM kommit med ytterligare ett erbjudande till företagets fordringsägare om att få äga 10 procent av aktierna i ett rekonstruerat GM, med möjlighet att få ytterligare 15 procent längre fram, mot att de skriver ner sina fordringar ordentligt.

Fordringsägarna har fram till lördag kväll på sig att säga ja eller nej till budet, och en uppgörelse med fordringsägarna är en viktig förutsättning för att en rekonstruktion ska kunna genomföras någorlunda smidigt. Det gäller även GM:s uppgörelse med det amerikanska bilarbetarfacket, UAW, som fackets medlemmar godkände i en omröstning på fredagen. UAW går med på sämre anställnings och pensionsvillkor, bland annat mot att man får äga 17,5 procent av aktierna i det nya General Motors.

Om konkursskyddsplanerna nu blir verklighet blir den amerikanska staten den klart största ägaren i ett rekonstruerat och betydligt mindre GM. Enligt amerikanska medier kommer staten då äga drygt 70 procent av aktierna i GM och skjuta till ytterligare 30 miljarder dollar för företagets överlevnad.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista