Sydossetien

Valet i följs noga från grannen i norr

I morgon, söndag, är det parlamentsval i Sydossetien, som med stöd från Ryssland brutit sig ut ur Georgien och nu vill vara självständigt. Norr om gränsen till Sydossetien ligger den ryska delrepubliken Nordossetien där man följer söndagens val med extra stort intresse.

– Det här är verkligen en stor sak för det ossetiska folket, säger Liana Gagieva i Nordossetiens huvudort Vladikavkaz.

Liana flydde från den georgiska huvudstaden Tbilisi redan 1991 under det första kriget mellan Georgien och Sydossetien. Sedan dess har hon levt som flykting och saknar fortfarande arbete och fast bostad.

Ändå tycker Liana att parlamentsvalet i Sydossetien är viktigt för att befästa grannregionens status som självständig stat sedan femdagarskriget i augusti förra året. Det är fortfarande bara två länder i världen som erkänner Sydossetiens självständighet: Ryssland och Nicaragua.

Ruslan Makaev är människorättsaktivist i det ryska Nordossetien och han säger att Ryssland i själva verket inte alls vill ha ett självständigt Sydossetien.

– Den sydossetiska självständigheten skrämmer Ryssland. Rysslands intresse av Sydossetien är som geopolitisk handelsvara, säger Ruslan Makaev.

– Efter att ha tagit kontrollen över de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien har Ryssland nu någonting att köpslå med i maktspelet i regionen, säger han.

För många av de 100 000 ossetiska flyktingarna från det första kriget i början av 1990-talet innebär Sydossetiens nya status ett hopp om en bättre framtid.

Liana Gagieva säger att hon kunde tänka sig att flytta dit om det fanns någonstans att bo.

– Det är många här som gärna skulle flytta till Sydossetien men det finns inga bostäder där, säger Liana Gagieva, som just nu hotas att bli vräkt från sin flyktingbostad här i Nordossetien.

Fredrik Wadström, Vladikavkaz
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista