Sydossetien

Ryska inflytandet stort i dagens val

I dag är det parlamentsval i den lilla republiken Sydossetien som efter femdagarskriget i augusti förra året strävar efter internationellt erkännande som självständig stat. Samtidigt är inflytandet från grannen Ryssland starkare än någonsin.

– Vårt hus förstördes i kriget och de byggde upp det igen, säger 25-åriga Kristina Kabulova, som drar sin ettårige son i barnvagn genom den sydossetiska huvudstaden Tschinvali.

Det är ryska pengar som bekostat återuppbyggnaden och Kristina säger att hon i parlamentsvalet i dag tänker rösta på partiet Enighet för att det står närmast Ryssland.

– Det här partiet förenade oss med Ryssland som hjälpt oss så mycket, säger Kristina Kabulova om Enighet, ett av fyra partier i dagens val.

På partiets presskonferens i de egna lokalerna i centrala Tschinvali vill partiledningen inte diskutera om Sydossetien ska uppgå i Ryssland i framtiden.

Men valaffischerna talar ett annat språk eftersom inte bara partiledaren Zurab Kokoev syns där utan också det ryska parlamentet dumans talman Boris Gryzlov.

Gryzlov är en av frontfigurerna i det ryska regeringspartiet Enade Ryssland och står Rysslands premiärminister Vladimir Putin nära.

Zurab Kokoev tycker inte att det är konstigt att hans parti har en politiker från ett grannland på sina affischer.

– De flesta av Sydossetiens invånare är ryska medborgare, säger Zurab Kokoev, partiledare för Enighet som väntas vinna flest mandat i dagens val.

Det här är det femte parlamentsvalet i Sydossetien sedan konflikterna med Georgien bröt ut i början av 1990-talet men det första sedan kriget i augusti förra året.

En faktor som ytterligare komplicerar den sydossetiska självständigheten är grannrepubliken Nordossetien i södra Ryssland.

Om de två ossetiska områdena någonsin ska förenas måste antingen Sydossetien uppgå i Ryska Federationen eller Nordossetien bryta sig ur densamma.

Mira Tskhovrebova, Enighets andranamn på partilistan, säger att frågan inte har något enkelt svar.

– I varje ossetisk själ lever drömmen om att ena de ossetiska folken, säger Mira Tskhovrebova i partiet Enighet.

Fredrik Wadström, Tschinvali, Sydossetien
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista