Vilka har rätt till skydd?

I Brorsons kyrka i Köpenhamn har ett sjuttiotal irakiska flyktingar gömt sig undan polisen. Nå, gömt sig är väl kanske synd att säga. Alla vet ju att dom är där. Men dom söker skydd mot polisen i tron att kyrkan är en fredad plats dit polisen inte kan komma och hämta dom. Irakierna skall nämligen gripas för att skickas tillbaka till Irak. Dom har alltså inte fått asyl i Danmark och skall därför ut ur landet.

Kyrkoledningen ger irakierna stöd och löfte att få stanna i kyrkan. Vilket har fått en del danskar att i ren ilska gå ut ur kyrkan. Medan andra skickar kuddar och filtar och annan hjälp till alla dom som har sökt en fristad i Brorsons kyrka.

Danmarks integrations- och kyrkominister Birthe Rönn Hornbech är sur på prästen som har öppnat kyrkans dörrar för irakierna och klagar över att han blandar ihop politik och religion. Och hon säger att irakierna skall skickas hem var dom än råkar befinna sig. Kyrkan är inget skydd. Och, förresten, så kommer ingen att skickas till farliga områden i Irak.

Dagen efter detta löfte kunde danska medier berätta att danska och norska tjänstemän som var på besök i Irak för att undersöka säkerhetsläget aldrig ens besökte dom centrala delar av landet dit ett hundratal irakier i Danmark nu skall skickas.

Varför? Dom vågade inte. Där är för farligt att vistas.

Återstå att se om kyrkan lyckas ge irakierna samma trygghet som nordbor på tjänsteresa unnar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista