Tre svenskar på försvunnet plan

Uppdaterad: 04:45
Utrikesdepartementet bekräftar nu att tre svenska medborgare fanns ombord på det Air France-plan som på måndagsmorgonen försvann från radarn och som ett dygn senare inte påträffats. Planet var på väg från Rio de Janeiro till Paris, sammanlagt fanns 228 människor ombord.

Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst säger till Ekot att det handlar om två kvinnor och ett barn med anknytning till Sverige.

Den yngre kvinnan bor i Norge, barnet och en äldre kvinna bor i Brasilien, men samtliga är svenska medborgare. Det försvunna planet var en Airbus 330.

Det finns fortfarande inga spår efter Airbus-planet från det franska flygbolaget Air France som natten mellan söndag och måndag, i dåligt väder, försvann över Atlanten, på väg mellan Rio de Janeiro och Paris. Såväl brasilianska militärplan som flygplan från det franska flygvapnet baserade i Västafrika har sänts ut för att spana efter det försvunna planet men hittills alltså utan resultat.

Chanserna att finna några överlevande från det försvunna flygplanet bedöms som mycket små. Flygplanet uppges ha flugit in i dåligt väder med stark turbulens och stormvindar ungefär fyra timmar efter start från Rio och bara en kvart senare sändes ett automatiskt meddelande från planet som rapporterade ett elektriskt fel. Däremot finns det inget som tyder på att besättningen skickat något nödmeddelande och hittills heller inga tecken på att någon av flygplanets nödsändare aktiverats, vilket de bör göra vid en krasch.

Spaningarna koncentreras till ett område ungefär mittemellan Brasilien och Västafrika. Brasilianska örlogsfartyg väntas anlända till området under tisdagen. En rådgivare till Frankrikes kommunikationsminister säger att Frankrike frågat USA om dess spaningssatelliter kan användas i sökandet efter det försvunna Air France-planet

En teori om olycksorsaken är att planet skulle ha träffats av ett blixtnedslag men det kan också finnas andra orsaker. Det inträffar ganska ofta att flygplan träffas av blixten, men det är mycket sällan som det leder till en allvarlig olycka. Ett känt fall är då ett Pan American-plan störtade efter ett blixtnedslag i Maryland i USA 1963. 

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista