Vackra ord inte nog för arabvärlden

På torsdag håller Barack Obama sitt stora linjetal om Mellanöstern i Egyptens huvudstad Kairo. Syftet är att reparera USA:s dåliga rykte i den muslimska världen. Men det räcker inte bara med vackra ord, säger man i arabvärlden.

–  Ord kostar ingenting, vi måste se handling, säger tvålförsäljaren Wissam i Damaskus basarkvarter.

Han har egen tvåltillverkning i Aleppo. Bara naturprodukter säger han, olivolja blandat med jasmin, lavendel och sandelträ.

Han tar fram en ståltråd och skär itu ett färskt block av oliv- och lagerbladstvål. Den är ljusgrön inuti och Wissan säger vi vet inte hur Obama ser ut på insidan ännu.

Men trots tvålförsäljarens skepsis, visar opinionsmätningar att Obama är nästan dubbelt så populär som USA i arabvärlden. Obama har redan lyckats förbättra USA:s popularitetssiffror som under Bush gick så lågt ner som till 4 procent i till exempel Egypten. I dag är de uppe i ungefär 30 procent i arabvärlden, medan Obama själv får gott betyg av uppemot 60 procent av de tillfrågade araberna i en opinionsmätning som gjorts av University of Maryland.

Och inför Obamas tal i Kairo är det snarast Israels nya regering som är mest nervös. Spänningen mellan USA och Israel har ökat den senaste veckan, med arga reaktioner från Jerusalem efter att både Hillary Clinton och Barack Obama gjort klart att USA inte accepterar någon så kallad naturlig tillväxt i de judiska bosättningarna på den ockuperade västbanken. Benjamin Netanyahu hade inte räknat med att bli tillrättavisad offentligt av USA och israeliska politiker anklagar USA för att vara propalestinskt.

–  Spänningarna mellan USA och Israel är gott tecken, säger tvålförsäljaren Wissam. Men vi vet av erfarenhet att amerikansk Mellanösternpolitik till sist alltid följer en Israelvänlig linje lika rät som vår raka gata här i Damaskus, säger han och pekar ut mot den så kallade Raka Gatan. Det var där enligt Bibeln, Saulus omvändes till aposteln Paulus. Det återstår att se om Obama är annorlunda än andra amerikanska presidenter, säger Wissam.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".