p1-morgon

Kenya lider av Obamani

Den kallas för Obamani eller Obamarama, besattheten av den nye amerikanske presidenten med rötter i Kenya. En av mina svarta väninnor här, vanligtvis en rätt sansad person, har haft svårt att koncentrera sig på jobbet den här veckan. I stället har hon slukat all tillgänglig information om vilka som skulle komma till invigningen, vad Michelle Obama skulle ha på sig och hur själva ceremonin kring presidenteden skulle gå till.

Tänk vilken enorm genomslagskraft just det här talet fick genom att Obama är den han är och att det direktsändes över hela världen. Jag har svårt att befria mig från känslan att det som han sa i sitt tal, i flera stycken var riktat till den afrikanska kontinentens ledare.

Han pratade om respekt för lagen och sa att: "Till dem som håller sig fast vid makten genom korruption och bedrägeri och genom att tysta ner oliktänkande, var medvetna om att ni är på fel sida om historien.”

Obama lär ha ringt till Kenyas president Kibaki strax efter USA-valet i november så kanske att åtminstone han lyssnade lite extra? 

Kenya lider av Obamani och Obamas installationstal visades på storbildsskärmar runt om i Nairobi.

Insändare i landets tidningar undrar nu var storbildsskärmarna fanns under det kenyanska presidentvalet? Då, för ett år sedan stoppade regeringen live-tv-sändningar eftersom tv presenterade valresultat snabbare än vad den fuskande valkommissionen hann ändra siffrorna till Kibakis fördel. 

Andra jämför Kenyas blodiga val och det faktum att inte en enda - såvitt är känt - amerikan miste livet på grund av valet i USA.

Undrar vad Obama med sina uppmaningar om ett etiskt förhållningssätt skulle säga om den grupp kenyanska politiker som har tillbringat den senaste veckan i Washington, med resorna betalda med offentliga medel, utan att politikerna ens var bjudna till invigningen?

I en satirteckning i den kenyanska tidningen Daily Nation återvänder politikerna hem och möts av journalister som frågar "vilken förändring har ni med er från USA och hur var tv-bilden där...??"  En text i hörnet konstaterar att "de här politikerna var INTE en förändring vi kunde tro på". 

Tänkte ni förresten på att under invigningen så presenterades den avgående presidenten som George Walker Bush, medan den nye presidentens muslimska mellannamn Hussein utelämnades?

Det skulle inte hända i Kenya. Konstigt nog med tanke på alla spaltkilometrar som har skrivits om honom, men Obamaraman har inte nått den kenyanska tidningen The Nations sökmotor på hemsidan. När jag använde sökordet Obama så fick jag hela tiden frågan om "jag egentligen menade Osama?"

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".