Redo att ingripa.

Riskfyllt för svenska banker i Baltikum

Läget är riskfyllt för de svenska bankerna i Baltikum. I dag kommer signaler från den lettiska regeringen om en eventuell devalvering av den lettiska valutan. Finansminister Anders Borg säger att regeringen är beredd att agera om det behövs.

Svenska banker har utlåning till ett värde av omkring 500 miljarder kronor i Baltikum och en devalvering i Lettland skulle öka kreditförlusterna kraftigt.

– Går kapitalet ner under en viss nivå så har vi ju till och med möjligheten att ta över dem. Det svenska banksystemets stabilitet garanterar vi, och det är vi tydliga med. Insättarnas pengar är skyddade. Men vi garanterar den på ett sådant sätt att också aktieägarna får ta konsekvenserna av sina handlingar, säger finansminister Anders Borg.

Vad är din bedömning av Baltikum? Du har ju tidigare sagt att det finns stora risker.

– Jag följer utveckling nära, och det är tydligt att situationen är besvärlig. Vi har en regering i Lettland som arbetar intensivt tillsammans valutafonden för att få fram ett program som kan stabilisera ekonomin. Det är deras yttersta ansvar. Vi kan hantera de bekymmer som kan uppkomma i Sverige. Vi har varit försiktiga och vi har relativt goda offentliga finanser, så för svensk del kan vi hantera situationen, säger Anders Borg.

Hur stora summor har reserverats för detta?

– Vi har avsatt rätt betydande belopp i stabilitetsfonden som vi kan tillföra bankerna om det behövs. Det finns ingen påtaglig begränsning där. Men det ska då ske med skattebetalarnas intressen främst och om staten ska gå in med pengar ska vi ha god avkastning och god ränta. Och i den mån vi äger banker så ska vi naturligtvis sälja tillbaka dem så att vi säkrar skattebetalarnas intressen. Vi ska skydda systemet inte bankägare, säger Anders Borg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".