Ekonomiprofessor:

"Lettland borde devalvera"

Lettland borde ge upp försöken att försvara sin valutakurs, det säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Detta trots att landet kanske skulle orka med att undvika en.

– De borde devalvera. De borde låta växelkursen flyta, säger Harry Flam.

Varför det?

– Därför att det de försöker göra nu kommer att ha stora kostnader för den lettiska ekonomin under lång tid framåt.

Att ge upp den lettiska valutans låsning till euron skulle förvisso kosta på för Lettland, säger Harry Flam som studerat valutapolitik i många år.

Många företag skulle gå under och fler låntagare får svårt att betala tillbaka sina lån som genom en devalvering blir dyrare över en natt. Men det finns andra aspekter också.

– Den positiva sidan är att återanpassningen går mycket snabbare, och dessutom bärs då inte hela kostnaden av Lettland, utan exempelvis även av svenska banker och skattebetalare.

Och det är då inte så positivt för oss svenskar?

– Nej, det är det inte. Men jag tror att på längre sikt är det bättre för svensk ekonomi, för vi har ett intresse av att den lettiska ekonomin går bra så att vi kan exportera dit och så vidare.

Spekulationerna om en devalvering har fortsatt i dag. Det har också lett till ökade spänningar på flera av de svenska storbankerna som har betydande exponeringar mot Baltikum, enligt källor till Ekot.

Frågan om devalvering är mycket känslig och en devalvering får inte förordas av bankernas experter.

"Vi har fått en politisk korrekt munkavle på oss. Det finns ingen anledning att ringa oss", säger en ekonomisk expert på en av storbankerna till Ekot i dag.

På Ekots fråga om flera av bankernas officiella linje om låg risk för devalvering i Lettland bör tas med en stor nypa salt just nu svarar experten: "Du verkar ju kunna tänka själv."

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".