Kinesisk utlandsaffär går om intet

Den största planerade utlandsinvesteringen hittills av ett kinesiskt företag blir inte av. Orsaken är att det Australienbaserade gruvbolaget Rio Tinto bestämt sig för att säga nej till storaffären med kinesiska Chinalco.

Den statliga kinesiska metalljätten Chinalco lade ett bud på motsvarande runt 150 miljarder kronor för att köpa sig en större andel i Rio Tinto, ett av världens ledande multinationella gruvbolag.

Om köpet gått igenom hade det blivit Kinas största förvärv utomlands någonsin och Chinalcos vd Xióng Wéipíng uttryckte sin besvikelse idag över att det inte blir av.

I början av året var Rio Tinto hårt pressat av finanskrisen och inledde därför förhandlingar med Chinalco. Sedan väntade man på tillstånd från myndigheter i Australien för att få genomföra affären.

Andra aktieägare i Rio Tinto oroade sig för att det statliga kinesiska företaget skulle få alltför stort inflytande över priset på järnmalm, och politiker i Australien argumenterade mot att låta Kina få köpa in sig i något som ses som ett företag av viktigt nationellt intresse för Australien.

I stället för en affär med det kinesiska företaget presenterades idag ett mångmiljardsamarbete mellan Rio Tinto och det konkurrerande råvaruföretaget BHB Billiton med säte i Melbourne och London. Båda företagens aktier steg kraftigt på börsen i Australien efter beskedet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".