Blir ny ny inrikesminister. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.
Storbritannien

Browns läge oklart trots ny regering

Uppdaterad: 16:45
I Storbritannien kom alldeles nyss besked om att en minister till avgår ur regeringen. Det är transportministern Jeff Hoon, som avgår, och därmed har fem ministrar lämnat regeringen de senaste dagarna. Premiärminister Gordon Brown arbetar med en ny ministerlista. Men den stora frågan är vad som ska hända med Brown själv.

Några Londonbor uttalar sig om premiärministern. En kvinna tycker lite synd om Gordon Brown och vill att han ska få ett år till som premiärminister. En annan tycker att frågan är svår, medan hennes make anser att Brown borde avgå.

Browns situation försvåras också av de lokala val som hölls samtidigt med EU-valet i går. Resultaten börjar nu strömma in och Labour ser ut att tappa rejält, medan oppositionspartiet Tories går framåt.

Det som hittills är känt om regeringens nya sammansättning är att den tidigare hälsovårdsministern Alan Johnson blir ny inrikesminister. Han är av många tippad att ta över den dag då Brown avgår. Något som han kommenterar så här i brittiska medier idag.

– Jag är smickrad över att människor har höga tankar om mig. Jag vill att de ska höga tankar om mig även som inrikesminister i Browns regering, säger Alan Johnson.

Bland de nya namn som återfinns är Labourpolitikern Bob Ainsworth som tar över efter försvarsminister John Hutton, som avgick i dag. En annan nykomling är John Denham, som uppges bli kommunminister.

Peter Hain ska också enligt uppgift återvända till regeringen. Och Finansminister Alistair Darling får sitta kvar. Det fanns spekulationer om att han skulle tvingas bort.

En annan intressant detalj är att Brown väljer att utse en riktig kändis som rådgivare till regeringen.

Det är Alan Sugar som leder det populära tv-programmet The Apprentice. Han får dock ingen ministerpost.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".