Statens haverikommission:

Flygplansolycka behandlas som dråp

Uppdaterad: 21:15
Åklagare i Frankrike har inlett en brottsutredning om dråp kring flygolyckan med Air-France planet i måndags. Utredningen från Paris åklagarkammare riktas mot icke namngivna personer hette det i ett uttalande.

Det är mycket dåligt väder i det område dit sökandet efter det försvunna planet har koncentrerats. Det brasilianska räddningsmanskapet söker nu i områden i närheten.

De föremål som hittats i Atlanten är inte vrakdelar från det försvunna planet, enligt brasilianska myndigheter. Och nu är det en kamp mot klockan. Stefan Christensen, som är utredningschef på Statens haverikommission, säger att även om man hittar vrakdelar från planet, så är det inte säkert att man hittar själva olycksplatsen.

– Det kan man inte vara säker på eftersom det är väldigt beroende av havsströmmar och vindar. Det har också gått fem dygn sedan flygplanet försvann, det kan beroende av hur mycket det blåst och hur strömmarna varit, ha förflyttats en mycket lång sträcka, säger Stefan Christensen på statens haverikommission.

Man verkar vara på ruta ett igen. Men ändå tror de franska haveriutredarna att man letar i rätt område.

Sökningen, efter det havererade planet från Rio de Janeiro till Paris med 228 personer ombord betecknas som att leta efter ett nål i en höstack. Det går inte heller förlita sig på att planets färdskrivare, den svarta lådan, är välbehållen och fortfarande sänder signaler, säger Stefan Christensen på Statens haveri kommission.

Olycksteorierna är många; blixtnedslag, kraftig turbulens, mänskligt misstag, fel hastighet in i turbulens och kombinationer av det. Men även om man inte hittar den svarta lådan och inte kan lokalisera planets nedslagsplats så kan fynd av vrakdelar från flygplanet ge bra ledtrådar om händelseförloppet.

– Om man hittar vrakdelar så kan man analysera om det exempelvis finns spår av explosion, brand eller materialutmattning, så visst finns det möjligheter, säger Stefan Christensen.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".