Obama och Merkel i Dresden.

Obama och Merkel möttes i Dresden

Europas eventuella ansvar för fångar från Guantánamo var ett av ämnena i samtalen mellan den amerikanske presidenten Barack Obama på Europabesök och den tyska förbundskanslern Angela Merkel i Dresden i dag.

– USA har inte fört fram några konkreta önskemål till Tyskland, och Merkel har inte givit några löften, sa Barack Obama, som ändå förklarade sig nöjd med den öppenhet och samarbetsvilja om Guantánamo som europeiska länder och Angela Merkel visar.

I Tyskland är frågan kontroversiell. Och Barack Obama konstaterade på en presskonferens att det ännu inte finns någon överenskommelse med Tyskland.

I går enades EU:s inrikesministrar om att varje land självt avgör om det ska ta emot före detta Guantánamofångar. Dessutom om ett nära utbyte av informationer om de fångar som eventuellt tas emot. De länder som planerar det måste avkräva den amerikanska sidan alla upptänklig information, inklusive hemliga uppgifter, enligt EU-överrenskommelsen.

Om det nu kan kallas en konkret fråga eller inte, sedan en tid diskuteras i vart fall här i Tyskland en amerikansk sondering, som går ut på att förbundsrepubliken ska ta emot mellan nio och tolv uigurer, som tillhör en förtryckt minoritet i Kina och som gripits av amerikanarna i Afghanistan och hålls inspärrade i Guantánamo.

De tyska delstaterna har inflytande på om Guantánamofångar ska tas emot. Här går en skiljelinje mellan kristdemokratiskt och socialdemokratiskt styrda delstater. De kristdemokratiska är avvisande. De socialdemokratiska säger sig vilja "bidra till en humanitär lösning".

Sista ordet har ändå förbundsregeringen i Berlin. Så sent som i går sa tyske inrikesministern att Tyskland bara bör ta emot fångar som har någon anknytning till landet och som inte utgör någon säkerhetsrisk.

Angela Merkel sa däremot på presskonferensen i Dresden i dag att hon tror på "en gemensam lösning " med USA.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".