Loftus Versveld stadion i Pretoria är en av de fyra arenorna där för-VM spelas. Foto: Scanpix.

Säkerhetsbolag nobbar för-VM i Sydafrika

Säkerheten ifrågasätts inför för-VM i fotboll i Sydafrika som startar nästa söndag. Först för en vecka sedan blev det klart vilket bolag som får uppdraget att bevaka arenorna. Enligt tidningsuppgifter i Sydafrika har flera välkända säkerhetsföretag, bland dem svenska Securitas, hoppat av för att de har erbjudits för lite betalt.

1 182 säkerhetsvakter behövs för att bevaka arenor och hotell under För-VM i Sydafrika, anbudet utannonserades i februari.

Först för en vecka sedan, den 28 maj, fick svenska företaget Securitas veta att deras lokala partner Stallion var aktuell för anbudet, men redan dagen därpå bröt förhandlingarna samman. Enligt tidningen Mail & Guardian var orsaken att företaget ska ha erbjudits bara en fjärdedel av vad som är brukligt i branschen.

Inför nästa års fotbolls-VM har säkerheten varit en av huvudfrågorna. Kriminaliteten är ett av Sydafrikas största problem och för-VM är det stora testet inför nästa års VM.

Den lokala organisationskommitténs chef Danny Jordaan, har upprepade gånger försäkrat att allt är i sin ordning med säkerheten och att Sydafrika har stor erfarenhet av internationella sportevenemang som rugby och cricket. Men 17 dagar innan för-VM:s start fanns alltså inget kontrakt med något säkerhetsföretag.

Förra fredagen gick anbudet vidare till det lokala företaget Chippa, som har fått hyra in extra personal och som i sin tur lagt ut en del av uppdraget på entreprenad för att klara av det. De medger att de har tvingats sänka sin vinstmarginal för att klara uppdraget.

Tidigare har världens största säkerhetsföretag G4S, avböjt att bevaka VM i Sydafrika nästa år. Företagets vd Nick Buckles säger till den Durbanbaserade tidningen Daily News att "Vi kommer inte att vara involverade, eftersom vi inte tror att säkerheten kommer att vara så god. De är inte så väl organiserade än".

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".