Ganska glest i svenska vallokaler

Valdeltagandet väntas bli lågt i Sverige í dagens val till EU-parlamentet. Många har förhandsröstat, andra går till vallokalen i dag. Men det är vanligt att väljarna har haft svårt att bestämma sig.

– Alla tycker ganska lika, alla partierna, förutom de som vill gå ur, har ganska mycket samma åsikter. Det är bara i vilken hastighet vi ska genomföra olika saker. Med klimatet och rättvisefrågor och sådant tycker alla lika och det är de frågorna som jag tycker är de viktiga, säger Malin Gerdin, som röstade i församlingshemmet i Flemingsberg i södra Stockholm.

Hur kändes det att gå till vallokalen?

 – Ja, det kändes bra, Jag tycker att man ska rösta. Det är ett sätt att bestämma. Man ska göra det, säger Julio Márquez.

Men många säger att Sverige är inte så stort så vi har inte så mycket inflytande.

– Men det har vi i alla fall. Flemingsberg är en liten ort men vi har inflytande.

Julio Márquez kom i en mycket gles ström av väljare till vallokalerna i Flemingsbergs centrum vid lunchtid. Många har redan förhandsröstat. Vid midnatt hade Valmyndigheten fått in nästan 850 000 förhandsröster, vilket fler än inför EU-valet 2004. Men valforskning visar att det inte finns några tydliga kopplingar mellan mängden förhandsröster och slutliga röster i ett val.

Ulla Hannegård, ordförande för valdistriktet i Flemingsbergs centrum, sitter i ett tomt rum och väntar på väljare. Hittills har hon bara fått besök av ett fåtal.

– Inte så många har vi haft, omkring 30 stycken hittills.

Hur känns det att sitta här då, när det inte kommer så mycket folk?

– Det blir lite långtråkigt, men vi är ju ett glatt gäng, som pratar och har det trevligt ändå.

Vad tycker du om dem som ligger hemma i stället?

– Det får ju stå för dem om de väljer att göra det. Jag kan väl förstå om man inte vet vad man ska rösta på, men jag tycker ändå att det är det tillfälle vi har att göra sin röst hörd. Jag tycker att man ska utnyttja det. Vi har rösträtt i Sverige. Det finns många länder där man inte får säga vad man tycker. Det får vi och då ska man utnyttja det, säger röstförrättaren Ulla Hannegård.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".