Iran: Unga väljare vill se förändring

Bedömare spår ett rekordhögt valdeltagande i Iran i dag, uppemot 80 procent mot det 50 procentiga valdeltagande som tippades för bara en månad sedan.

Valtemperaturen har stigit dramatiskt bara de senaste tio dagarna när folk vällt ut på gatorna på nätterna, främst unga människor som tycker att frihet är viktigare än plånboksfrågor. Och det är utmanaren Moussavi som fångat de ungas intresse, även unga homosexuella som vet att inte ens Mousavi kommer att försvara deras rättigheter.

– Jag bryr mig mer om frihet än ekonomi, säger Mansour, att få klä mig hur jag vill, ha vilken frisyr jag vill.

Mansour, som egentligen heter något annat, blev politiskt intresserad först för tio dagar sedan. Istället för de förbjudna gayfilmer han ertappades med i mobilen när han åkte fast för sedlighetspolisen, har han nu klipp ur de tv-sända presidentvalsdebatterna och ett videoklipp från valkampanjen när Ahmadinejad hånades av studenter utanför ett universitet.

Han visar mig klippet där man hör hur studenterna ropar "Ahmadi-bye bye, Ahmadi-bye-bye".

Och Mansour säger att han i dag kommer att förneka Ahmadinejad när han går till valurnan på samma sätt som Ahmadinejad förnekade Irans homosexuella när han talade vid Columbiauniversitetet i New York och påstod att det inte finns några bögar i Iran.

– Han ignorerade oss och nu ignorerar jag honom, säger Mansour.

Men Mansour vet att en Mousaviseger i valet inte kommer att förändra situationen för Irans homosexuella.

– Vi lever i den islamiska republiken, homosexualitet straffas med döden, men vi känner att Mousavi ändå är ett steg i rätt riktning. Och så är han snyggare än Ahmadinejad, säger Mansour och skrattar.

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se