Lettlands regering enig om sparpaket

Uppdaterad: 11:03
I Lettland har regeringen nu enats om ett sparpaket som förhoppningsvis skall rädda landet från fullständig ekonomisk kollaps. Det blir bland annat sänkta pensioner och löner om parlamentet godkänner sparåtgärderna.

Över 7,5 miljarder kronor hoppas den lettiska staten kunna spara på nya drastiska nedskärningar i årets budget och genom att höja skatter.

Den mest kontroversiella åtgärden är att sänka pensionerna. Visserligen bara med tio procent, men pensionerna är redan låga så det kommer att göra livet mycket besvärligt för många lettiska åldringar. Och de pensionärer som fortfarande jobbar får bara kvittera ut 30 procent av sin pension. Resten behåller staten.

Dessutom minskas alla statsanställdas löner med 20 procent. Och gränsen för skattefri inkomst sänks för alla och hamnar på omkring 500 kronor i månaden.

Däremot har regeringen skjutit på beslutet tidigare i veckan att införa progressiv beskattning istället för den så kallade platta inkomstskatt på 23 procent som alla betalar i dag. Men frågan kommer igen i behandlingen av nästa års budget. Experter har varnat för att en alltför snabb skatteomläggning bara förvärrar det nuvarande kaoset i ekonomin.

Alla ministerier åläggs hårda sparkrav och alla onödiga utgifter skall bort. Till och med en av landets främsta symboler, den spektakulära hedersvakten vid Frihetsmonumentet i Riga kan komma att dras in.

De åtgärder som nu vidtas har som syfte att uppfylla de krav som Internationella Valutafonden ställer på Lettland för att fortsätta betala ut det lån på omkring 80 miljarder kronor som landet blivit lovat.

Utan det lånet kommer Lettland att falla ännu djupare ner i krisen och sannolikt tvingas att devalvera. Något man vill undvika för att så snabbt som möjligt kunna ta eurovalutan i bruk.

Christer Fridén
christer.fridén@sr.se