Kinas tålamod med Nordkorea tryter

I dag ska FN:s säkerhetsråd rösta om nya sanktioner mot Nordkorea som straff för landets atomprovsprängning och raketuppskjutningar under våren. Kina har tidigare lagt in sitt veto och förhindrat sanktioner mot Nordkorea, men efter atomprovsprängningen börjar till och med Kina tappa tålamodet.

– Det som gör kineser arga är att Nordkorea har bränt av en stor smällare under någon annans fönster, säger Zhang Liánguï som är chef för avdelningen för internationella relationer vid den Centrala partiskolan i Peking.

– Nordkorea har inte lyssnat på Kinas råd och att de genomförde sin provsprängning har delvis förstört de goda relationerna mellan länderna, säger han och påminner om att kinesiska tättbebyggda områden ligger bara 18 mil från platsen för provsprängningen.

Kina och Nordkorea var allierade under Koreakriget på 1950-talet och Kina är fortfarande det isolerade och fattiga Nordkoreas största handelspartner. Men efter atomprovsprängningen den 25 maj kräver allt fler kineser att regeringen ska agera tydligare mot Nordkoreas kärnvapenprogram, det säger professor Zhang Lianggui.

Kina förväntas ställa sig bakom FN-resolutionen idag som uppmanar medlemsstaterna att bland annat söka igenom nordkoreanska skepp i jakt på material som kan användas till atomprogrammet eller för att tillverka missiler.

Men om sanktionerna ska ha effekt måste alla verkligen vara med och utföra dem, säger Zhang Lianggui.

Efter att Nordkorea provsprängde en mindre kärnladdning 2006 ställde sig Kina också bakom sanktioner, men anklagades för att inte leva upp till dem. Den här gången har Kina ett större intresse av att Nordkorea verkligen börjar rusta ner sina kärnvapen, tror professor Zhang.

– Det förra testet sågs som en provokation mot USA, men det var en relativt svag laddning, nu ses det som en större fara för grannländerna, säger han.

Den varma relation som en gång fanns mellan Kina och Nordkorea är över, och idag tänker Kina framförallt på att skydda sina ekonomiska intressen i hela regionen.

Man kräver att Nordkorea ska börja förhandla igen, men vill samtidigt inte sätta så mycket press på Nordkorea att det till exempel skulle leda till regimens fall, något som skulle ge Kina en rad nya problem.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se