FN utökar sanktioner mot Nordkorea

Alla 15 medlemsländer i FN:s säkerhetsråd röstade i dag för en ny resolution om utökade sanktioner mot Nordkorea. Ett beslut som USA befarar kommer provocera fram nya kärnvapentest av diktaturstaten.

Beslutet om utvidgade sanktioner mot Nordkoreas kärnvapentester togs enhälligt i säkerhetsrådet. Både Kina och Ryssland som tidigare varit tveksamma till sanktioner röstade för. Och både den ryske och amerikanska FN:ambassadören var nöjda med beslutet.

Den ryske FN:ambassadören Vitalij Tjurkin såg sanktionsbeslutet som ett balanserat svar på Pyongyangs kärnvapentest, tester som hotar stabiliteten och säkerheten i hela regionen.

Samtidigt sa det amerikanska sändebudet Susan Rice att hon inte skulle bli förvånad om Nordkorea reagerar med nya provokationer som en följd av sanktionsbeslutet. Att det finns risk för nya kärnvapentester, något som både underrättelsetjänsten här och i Ryssland varnat för.

De nya tilläggen innebär bland annat att FN:s medlemsstater ska skärpa kontrollen av nordkoreansk flyg, fartyg och landtransporter. Allt för att hindra att vapen eller kärnvapenmaterial förs in i landet. Misstänkt gods ska förstöras eller beslagtas.

Maria Persson Löfgren, New York
maria.persson_lofgren@sr.se