Pittsburgh vann Stanley Cup

Svensklaget Detroit Red Wings lyckades inte ta hem finalsegern i NHL i går kväll. Istället gjorde Pittsburgh Penguins som Detroit förra året, vann på bortaplan i finalen. Den sista och avgörande matchen slutade 2-1 till Pittsburgh. Svenske Jonathan Ericsson gjorde Detroits enda mål.

Inte heller hockeylaget är vad det varit i bilstaden Detroit. Det blev ingen andra finalseger i Stanley Cup för laget med åtta svenska spelare. Detroit Red Wings vann förra året, och blev 1997 och 1998 NHL:s första lag att vinna två år i rad.

Men i år tog Pittsburgh Penguins hem segern med 2 – 1 i den sista matchen, trots att de spelade inför närmast totalt röda läktare, fyllda av hemmasupportrar för Detroit Red Wings. Sammantaget vann de fyra matcher mot Detroits tre.

Med bara sex minuter kvar lyckades Karlskronafödde Jonathan Ericsson sätta pucken i mål. Och också stockholmaren Niklas Kronwall var nära göra oavgjort med två minuter kvar.

Slutminuterna spelade det röda laget med tomt mål och sex spelare på plan, utan att lyckas göra mål.

Förra årets NHL-seger gick till Detroit, och då spelade laget på bortaplan i Pittsburgh.

De svenska spelarna, som Henrik Zetterberg och Niklas Lidström, har varit med om flera av finalsegrar för sitt lag. Men förlusten i årets final var rättvis. De svart-vita pingvinerna från Pittsburgh hade betydligt fler skott på mål och fler chanser än Detroit.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se