Val i Iran

Ännu en presidentperiod för Ahmadinejad

Den sittande presidenten Ahmadinejad tycks gå mot en jordskredsseger i det iranska valet. Det officiella valresultatet visar hittills att Ahmadinejad fick 65 procent av rösterna, mot 32 procent för utmanaren Mousavi. Mousavis kampanj beskyller nu Ahmadinejad för valfusk och Mousavi själv har proklamerat seger.

Redan under förmiddagen bröt ut oroligheter ut i Tehran, utanför Mousavis kampanjhögkvarter gick polis till attack mot demonstranter med batongslag och sparkar.

– De har förstört landet och vill fortsätta förstöra det i ytterligare fyra år, ropade Mousavis anhängare som också anklagar Ahmadinejad för valfusk.

Mousavi klagar över oegentligheter, som att vissa väljare hindrades från att rösta, att valsedlarna tog slut och att myndigheterna stoppade all sms-trafik i Iran, blockerade regimkritiska internetsajter och förbjöd tidningar.

Irans högste ledare, Ayatolla Khamenei, som anses stödja Ahmadinejad, sade att sms använts för att sprida rykten, även om han inte bekräftade att myndigheterna medvetet skurit av sms-trafiken som varit ett viktigt redskap för oppositionen.

Mousavikampanjen hävdar också att både volontärmilisen Basij och Revolutionsgardet lagt sig i valet och trakasserat väljare.

Bara en timme efter att vallokalerna stängt i går kväll rapporterade den statskontrollerade nyhetsbyrån att Ahmadinejad vunnit med 69 procent mot 28 procent för Mousavi.

Under natten har siffrorna justerats, jordskredssegern är ett faktum och från Ahmadinejads kampanjhögkvarter säger man att varje försök att ifrågasätta resultatet kommer att betraktas som ett skämt när presidenten vunnit med så stor marginal.

Ahmadinejads anhängare var ute på gatorna och firade under natten och ropade: "Var är de gröna nu? Nu gömmer de sig i sina råtthål."

Cecilia Uddén, Teheran
cecilia.udden@sr.se