Svar på FN-sanktioner

Nordkorea hotar med militärt våld

Nordkorea svarar nu på FN-beslutet om att sanktionerna mot landet ska skärpas och hotar med militär upptrappning. Samtidigt visar studier att tidigare sanktioner mot landet haft liten effekt.

I morse meddelade statliga medier i Nordkorea att man kommer att starta ett program som syftar till att anrika uran och göra sitt plutonium tillgängligt för vapenbruk. Samtidigt hotar regimen med att använda militärt våld om USA och dess allierade försöker införa en blockad mot landet.

Utspelet är ett svar på FN:s enhälliga beslut i fredags att skärpa sanktionerna mot Nordkorea. Även Kina och Ryssland, som tidigare varit skeptiska, röstade för resolutionen, som var en reaktion på Nordkoreas kärnvapentest slutet av maj.

En sydkoreansk regeringstjänsteman uppger att ett möjligt svar från Nordkorea nu kan bli ytterligare missiltest, rapporterar Reuters.

Resolutionen godkänner inte användning av våld mot Nordkorea, men FN:s medlemsländer uppmanas att utvidga sina sanktioner mot landet. Enligt uppgifter till Reuters, som citerar två högre diplomater som varit delaktiga i förhandlingsprocessen, har Kina inte klargjort om man tänker implementera den nya resolutionen. Kina har däremot belyst att man "under inga omständigheter får använda hot eller våld" när man inspekterar last som ska till eller från Nordkorea.

USA, Frankrike och Storbritannien ville ge samtliga länder i världen mandat att stoppa och söka igenom nordkoreanska fartyg men Kina och Ryssland följde inte med på den linjen.

För bland de åtgärder som omfattas finns genomgång av varulaster. Syftet med sådana inspektioner är att landet inte ska få tillgång till materiel som kan användas till tillverkning av robotar och stridsspetsar. Dessutom införs nya finansiella begränsningar genom resolutionen.

Analytiker säger samtidigt till BBC att "Pyonggyang-processen är helt utom kontroll" och att ingenting verkar kunna övertala Nordkorea att stoppa sina ambitioner med kärnvapen, varken sanktioner eller finansiella åtgärder. 

Tidigare studier har visat att FN-sanktioner mot Nordkorea haft en mycket liten effekt när landet utfört missiltester, bland annat 2006 då sanktionerna knappt hade någon verkan alls, skriver Reuters. Landets magra handel ökade istället under sanktionerna på grund av att åtgärderna inte utfördes fullt ut av länder som röstat för sanktionen.

– Lyckosamma finansiella sanktioner är helt beroende av hur villiga Kina och USA är att pressa Nordkorea, säger forskaren Jeong Hyung-gon på Institutet för internationell ekonomisk policy i Sydkorea till Reuters.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se