USA avvaktar istället för att gratulera

Det iranska valet har följts intensivt i amerikanska medier. Men de officiella kommentarerna till valutgången är mycket försiktiga, och andas en hel del besvikelse. Utrikesminister Hillary Clinton säger istället att hon hoppas att resultatet avspeglar folkets verkliga vilja.

Utrikesminister Hillary Clintons, och Vita husets, avvaktande hållning till det officiella valresultat i Iran är inte svår att förstå eftersom det officiella resultatet, som ger president Mahmoud Ahmadinejad segern, inte är ett önskeresultat för USA.

President Obama sa redan i går att oavsett vem som vinner presidentvalet, så kommer han att fortsätta linjen från sitt tal i Kairo, där han bland annat talade om en utsträckt hand, försonlighet och samarbete.

Men att samarbeta med en president som både förnekar Israel och har en hård antiamerikansk retorik blir inte så lätt.

– Vi följde entusiasmen och den livliga debatten före valet och vi följer utvecklingen nu och avvaktar med att kommentera tills vi ser vad det iranska folket vill, konstaterade också utrikesminister Clinton.

Inte ett ord av gratulation till segern, utan istället fokus på det som händer på gatorna i Teheran och andra städer nu, efter valet. Och också fokus på rapporterna om valfusk, som framförallt kommer från oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi.

Även Kanada har uttryckt djup oro över hur den iranska oppositionen nu behandlas.

Maria Persson Löfgren, New York
maria.persson_lofgren@sr.se