Opels räddningsplan kan granskas av EU

Uppdaterad 10:24
EU-kommissionen bör granska räddningsplanen för den tyska biltillverkaren Opel. Det säger EU:s industrikommissionär Günter Verheugen i en intervju med den tyska tidningen Die Welt i dag.

Verheugen är orolig för att affären gynnar den ryska biltillverkaren GAZ på bekostnad av tysk bilindustri.

"EU-kommissionen kan inte låta en sådan här affär passera utan att granska den" ska Verheugen ha sagt, enligt tidningen Die Welt. Kommissionen bör göra en ordentlig genomgång så att vi kan känna oss säkra på att verksamheten överlever och förblir konkurrenskraftig, ska Verheugen ha sagt vidare.

Det var häromveckan som det blev klart att det blir ett konsortium bakom den kanadensiska bildelstillverkaren Magna som lagt det bästa budet på den krisdrabbade biltillverkaren Opel. Det som Verheugen nu fäster sig vid är att en av finansiärerna bakom budet, den ryska banken Sberbank också är inblandad i den ryska biltillverkaren GAZ.

Enligt Verheugen skulle det kunna leda till att den ryska biltillverkaren får tillgång till modern teknik utan att behöva ta några större risker själv. Han antyder därmed att tysk bilindustri skulle få släppa ifrån sig kunskaper till en konkurrent som sedan skulle använda dem till att bygga bättre bilar och konkurrera med den tyska industrin.

Det är inte första gången som den tyska industrikommissionären gör protektionistiska uttalanden i tyska medier. Frågan är vad EU-kommissionen ska leta efter vid en eventuell granskning. EU-kommissionen ska se till att reglerna på EU:s inre marknad efterlevs. Vad en rysk bank har för övriga investeringar i Ryssland faller inte under reglerna för den inre marknaden.

Hur det går med räddningen av Opel är viktigt för Sverige, eftersom det också berör Saab, då Saabs modeller har samma grundkonstruktion som några av Opels bilar och till stor del är byggda med samma komponenter.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se