Nya protester mot valresultatet i Iran

Trots förbud har protesterna fortsätt idag i Iran mot den officiellt deklarerade utgången av förra veckans val i Iran med en överväldigande seger för den sittande presidenten Ahmadinejad. Anhängare till oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi ger inte upp.

Sidsel Wold, norska NRK:s utsända i Iran berättade på måndagseftermiddagen att det pågick en stor demonstration i Teheran. Den var flera kilometer lång och de som deltog gick lugnt och gjorde V-tecknet. De bar på gröna flaggor och hade gröna band, vilket är symbolen för den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

Sidsel Wold berättade också bland annat att det går rykten i Teheran om att polisen fått tillåtelse att skjuta skarpt mot demonstranter, men att vad hon kände till dittills så hade det inte använts våld.

Inte sedan shahens störtande och den islamiska revolutionen för 30 år sedan har Teheran sett scener som dessa då den dramatiska händelseutvecklingen böljar fram och åter; först massiva uppmaningar med flygblad över hela Teheran till en jättedemonstration. Sedan, förbjuden och avblåst efter rykten att polisen getts tillstånd att bruka skarp ammunition. Ändå fyller nu tiotusentals Teherans gator i protest mot förra veckans valresultat, till stöd för den, enligt de officiella röstsiffrorna, besegrade oppositionskandidaten Mousavi, som på måndagseftermiddagen själv dök upp bland demonstranterna med budskapet att han är redo för en ny valomgång.

Utomordentligt ovanligt har radion, upprepat var 15:de minut, sänt ut den egentliga maktens röst, ayatollah Khameneis, manande Mousavi och hans anhängare att ta det lugnt och hålla sig till legala vägar för sin vrede, det vill säga väktarrådets undersökning om eventuellt valfusk och utlovade utslag om en dryg vecka.

Den sittande presidenten Ahmadinejad, som påstås ha fått mer än 60 procent av rösterna, har avvisat protesterna som jämförbara med "passionen efter en fotbollsmatch", men ändå tagit utvecklingen på så pass allvar att han ställt in sitt idag länge planerade Moskvabesök.

Studenter har misshandlats, 100-tals oppositionsanhängare har fängslats, oppositionella tidningars utgivning har stoppats, utländska journalister utvisats, utländska radiosändningar, internet och telefontrafik störs, skärmytslingar pågår.

EU:s utrikesministrar uttalar i dag oro för det sätt som oppositionsanhängare har behandlats och utrikesministrarna vill se en utredning om hur Irans val har gått till.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se