Hundratusentals i protest mot valresultat

Uppdaterad 21:25
I Irans huvudstad Teheran växer protesterna efter valet i fredags där den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad segrade stort. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att hundratusentals iranier begett sig ut på gatorna för att visa sitt stöd för oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavi. En person har dödats och flera skadats i sammandrabbningar mellan säkerhetspolis och gatudemonstranter.

På måndagskvällen kom rapporter om att en demonstrant har dödats och flera skadats under demonstrationen efter skottlossning. Det är ovisst vem som har skjutit. En nyhetsbyrå talar om "regeringsvänlig milis".

Mousavi, Mousavi, ropar demonstranterna till stöd för den presidentkandidat de menar är den rättmätige vinnaren i fredagens presidentval.

- Om gud vill så kommer vi att kunna ta tillbaka det som tillhör oss sa Mir Hossein Mousavi som nu själv har anslutit sig till demonstrationerna.

Protesterna är de största på årtionden i Teheran. Från att ha rapporterat om tiotusentals demonstranter uppger flera nyhetsbyråer nu att det handlar om hundratusentals och AFP citerar en polis som säger att det kan röra sig om så många som miljoner demonstranter.

Länge verkade det trots den enorma mängden människor gå lugnt till. Men så kom uppgifter om att folkmassan försökt storma den regimvänliga basijmilisens kontor. Milismän öppnade eld och minst en man sköts ihjäl. Uppgifter om skottlossning, tårgasbeskjutning och brinnande bilar kom också från flera håll i Teheran under kvällen.

Sidsel Wold, norska NRK:s utsända i Iran berättade tidigare på måndagseftermiddagen om en stor demonstration i Teheran. Den var flera kilometer lång och de som deltog gick lugnt och gjorde V-tecknet. De bar på gröna flaggor och hade gröna band, vilket är symbolen för den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.

Sidsel Wold berättade också bland annat att det går rykten i Teheran om att polisen fått tillåtelse att skjuta skarpt mot demonstranter.

Inte sedan shahens störtande och den islamiska revolutionen för 30 år sedan har Teheran sett scener som dessa då den dramatiska händelseutvecklingen böljar fram och åter; först massiva uppmaningar med flygblad över hela Teheran till en jättedemonstration. Sedan, förbjuden och avblåst efter rykten att polisen getts tillstånd att bruka skarp ammunition.

Utomordentligt ovanligt har radion, upprepat var 15:e minut, sänt ut den egentliga maktens röst, ayatollah Khameneis, manande Mousavi och hans anhängare att ta det lugnt och hålla sig till legala vägar för sin vrede, det vill säga väktarrådets undersökning om eventuellt valfusk och utlovade utslag om en dryg vecka.

Den sittande presidenten Ahmadinejad, som påstås ha fått mer än 60 procent av rösterna, har avvisat protesterna som jämförbara med "passionen efter en fotbollsmatch", men ändå tagit utvecklingen på så pass allvar att han ställt in sitt idag länge planerade Moskvabesök.

Studenter har misshandlats, 100-tals oppositionsanhängare har fängslats, oppositionella tidningars utgivning har stoppats, utländska journalister utvisats, utländska radiosändningar, internet och telefontrafik störs och nu finns också rapporter om dödsfall och skadade.

Flera europeiska länder protesterar mot de iranska myndigheternas och säkerhetsstyrkornas hårdhänta ingripande mot oppositionens anhängare. I både Berlin och Paris kallades Irans ambassadörer för att mota formella protester. Säkerhetsstyrkornas brutalitet är totalt oacceptabelt, sa Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, i London uttalade utrikesminister David Milliband "allvarlig oro" över vad han kallade "statligt våld".

EU:s utrikesministrar uttalade i dag oro för det sätt som oppositionsanhängare har behandlats och utrikesministrarna vill se en utredning om hur Irans val har gått till.

EU-länderna har idag anlagt en mer bestämd ton mot ITRan än vad USA har, där vice president Joe Biden sa att det finns många frågetecken om hur valet i Iran gått till.

I Stockholm har en manifestation ägt rum på Mynttorget, till stöd för demonstranterna i Iran.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se


Bengt Therner
bengt.therner@sr.se