Tsvangirai:

"Zimbabwe på väg åt rätt håll"

I dag höll Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai och statsminister Fredrik Reinfeldt en presskonferens med anledning av Tsvangirais besök i Sverige. Tsvangirai söker ekonomiskt stöd från Europa och var mycket noga med att inte peka ut Robert Mugabe som ansvarig för problemen i landet.

– Det spelar ingen roll om Mugabe sitter vid makten eller inte, vi behöver reformer för att stabilisera vårt land ändå. Jag är inte här för att fälla några omdömen om Mugabe och i slutändan är det befolkningen i Zimbabwe som röstar om de vill att Mugabe ska fortsätta sitta vid makten eller inte, sa Tsvangirai på presskonferensen.

Och de två forna antagonisterna Mugabe och Tsvangirai har nu två huvudfrågor på agendan, att arbeta för att främja demokratin i Zimbabwe och för att stabilisera det allvarliga ekonomiska läget. Tsvangirai säger att landet är på väg åt rätt håll, men att mycket arbete återstår.

– Jag, som premiärminister, måste erkänna att det inte är någon dans på rosor. Men saker ändras i Zimbabwe, och de ändras åt rätt håll, sa Tsvangirai.

Men han ville inte peka ut Robert Mugabe som ansvarig för de problem och våldsamheter som skakat landet.

– Vi hade problem med våld vid senaste valet, men det berodde på brister i den institutionella uppbyggnaden i Zimbabwe. Där är jag och Mugabe överens om att vi måste reformera institutionerna, sa han.

Som exempel nämnde han de säkerhetsstyrkor som vid valet använde våld för att slå ner oppositionella. Säkerhetsstyrkorna ska ombildas och användas för att skydda befolkningen och de mänskliga rättigheterna, sa han.

På frågan hur länge Mugabe kan sitta kvar i makten svarade Tsvangirai:

– Så länge som befolkningen i landet vill att han sak sitta kvar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa att situationen i Zimbabwe är en viktig fråga för Sverige under ordförandeskapet i EU. Reinfeldt välkomnar reformarbetet och sa att biståndet och hjälpen till landet kopplas till hur väl reformarbetet fungerar.

– Läget i landet är en viktig fråga för Sverige som ordförande i EU. Om regeringen i Zimbabwe arbetar i rätt riktning blir det lättare för oss att bidra, säger Fredrik Reinfeldt.

Mikael Stengård
mikael.stengard@sr.se