Utländska journalister i husarrest i Iran

Nya demonstrationer hålls i huvudstaden Teheran men utländska journalister får inte gå ut. Istället sprids rykten via internet och bilder via mobiltelefoner.

Vi har med oss vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén från Amman.

Cecilia, innebär väktarrådets beslut att spänningarna nu minskar?

– Nej, snarare tvärt om under dagen. Det är ett slags seger för oppositionen men Mousavi är misstänksam och säger att hela valet måste göras om eftersom det finns rapporter om att valsedlar har eldats upp. Väktarrådet har uteslutit en ny valomgång. Nu så pågår en stor manifestation med Ahmadinejad-anhängare som regimen kallade till för att konkurrera ut en planerad Moussavi-demonstration på samma plats. Det ledde till att Mousavi uppmanade sina anhängare att stanna hemma för att rädda liv som han uttryckte det. Imorse bekräftade den statliga televisionen att sju människor dödades igår. Enligt oppositionen ligger siffran på tjugotvå personer.

– Dessutom har utländska journalister i dag belagts med ett slags husarrest. De får inte gå ut och rapportera om protesterna på gatorna allvarliga sprickor i den högsta ledningen i Iran med en stor osäkerhet kring hur hela situationen ska hanteras. Parlamentets talman gick till öppen attack mot inrikesministeriet vilket är det samma som att attackera presidenten själv, säger Cecilia Uddén.

Vad gör Ahmadinejad nu?

– Han är märkligt nog i Moskva på säkerhetskonferens. Det går rykten om att han ska ha uppmanats att lämna landet. Det ryktas också att armens generaler har samlats till ett möte för att avgöra vilken sida de ska stå. Men läget ändras minut för minut.

Hur får man information om pressen inte får rapportera?

– Nu har mikrobloggar som Twitter blivit avgörande för att få veta vad som sker. Bilder och videoklipp tas med mobilkameror och mobilkameror läggs ut på nätet och minut för minut-uppdateringar inklusive senaste rykten finns att läsa på Twitter. Där har flera av dessa mikrobloggare ökat sin läsarskara med flera hundra procent bara över natten.