Bric-länderna

Dollarns dominans ämne för toppmöte

Ledarna för de så kallade Bric-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, har idag hållit sitt första ekonomiska toppmöte. Bland annat diskuterade man hur världsekonomin ska bli mindre beroende av den amerikanska dollarn.

Det var få hårda beslut som fattades vid Bric-mötet som ägde rum i den ryska staden Jekaterinburg i Uralbergen men det kan få betydelse i fortsättningen.

Bric-länderna har pekats ut som framtidens ekonomiska supermakter och det här var första gången som de möttes på ett eget toppmöte.

De vill kort sagt få ett större inflytande över världsekonomin. De fyra ledarna talade bland annat för en förändring av de finansiella institutionerna i världen och att Brasilien och Indien måste få en starkare ställning i FN och de diskuterade också dollarns position i världsekonomin, men här finns det uppenbara skillnader.

Rysslands president Medvedev talar om att dollarns roll som så kallad internationell reservvaluta måste minska och Ryssland har också hotat med att sälja ut delar av sina stora dollartillgångar.

Kina som på mötet representerades av president Hu Yintao har uttryckt sig i samma riktning men mycket försiktigare.

De fyra länderna försöker att visa upp en enad fasad men det finns ändå stora skillnader. Kina och Indien har till exempel klarat sig ganska väl i krisen medan Ryssland och i mindre utsträckning Brasilien drabbats desto hårdare.

Före Bric-ländernas möte träffades också den så kallade Shanghai-gruppen med delvis samma deltagare.

Där togs också Irans president Mahmoud Ahmadinejad emot för första gången utomlands efter sin omdiskuterade valseger och oroligheterna i landet.

I utkanten av mötet träffades dessutom ledarna för Indien och Pakistan för första gången sedan terrordådet i Bombay. Atmosfären var spänd men det ska i varje fall följas upp av att utrikesministrarna ska träffas.

Som helhet kan mötena i går och i dag i Jekaterinburg ses som ett försök att skapa en motvikt mot USA:s och västmakternas dominans i världspolitiken.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se