Kraftiga nedskärningar väntar i Lettland

I Lettland har parlamentet godkänt de kraftiga nedskärningarna i årets budget som förhoppningsvis skall rädda landets ekonomi. Beslutet innebär bland annat att de statsanställda får 20 procent lägre lön och pensioner och barnbidrag sänks.

"Om de överger oss så här liknar det folkmord mot äldre och barn, och vi kan lika gärna dö för vi har ingen framtid", säger Alma Bukate, 77-årig pensionär som har avvaktat parlamentet Saeimas beslut utanför parlamentsbyggnaden. 

De redan mycket låga pensionerna ska sänkas med tio procent och de pensionärer som fortfarande har ett jobb blir av med hela 70 procent av sin pension. Inga barnbidrag kommer att betalas under första levnadsåret. De statsanställdas redan sänkta löner sänks med ytterligare 20 procent. 

Nedskärningarna görs för att spara över 7,5 miljarder kronor i årets budget. En åtgärd som krävs för att Lettland skall få det stora stödpaket som Internationella valutafonden, IMF, har lovat för att ta landet ur krisen. 

Det här är olagligt, menar den förre kommunistledaren Alfreds Rubiks. 

Man tar ifrån människorna det de har tjänat ihop genom att ha arbetat i hela sitt liv, säger Alfreds Rubiks. Han var på sin tid emot Lettlands självständighet från Sovjetunionen och satt flera år i fängelse efter att ha försökt störta det nya fria Lettlands regering. Men nu upplever Rubiks en ny politisk vår i det av ekonomisk baksmälla hårt drabbade landet.

I EU-valet tidigare i månaden valdes Rubiks in i EU-parlamentet. Han är inte nådig mot den politik det självständiga Lettland har fört med hjälp av svenska banker. 

Med hjälp av svenska banker har Lettland gått till botten och nu vore bra om bankerna hjälpte landet att komma upp till ytan igen, tycker Alfreds Rubiks. 

Christer Fridén
christer.friden@sr.se