Storbritannien

Politikers utgifter redovisas på nätet

Efter den senaste tidens skandal med de brittiska politikernas kostnadsersättningar så redovisar nu underhuset på egen hand en stor del av uppgifterna. Från och med i dag finns det mesta tillgängligt på parlamentets egen hemsida.

Den som klickar sig in på det brittiska parlamentets hemsida hittar nu en rubrik med parlamentsledamöternas kostnader.

Där går det att få besked om vad varje politiker under åren 2004 till 2008 har haft för utgifter som skattebetalarna har fått stå för.

Den som vill kan till exempel läsa om premiärminister Gordon Brown, eller varför inte Labours Kitty Usher, en biträdande minister som är den senaste i raden att avgå på grund av skandalen. Hon anklagas för att ha försökt ha försökt komma undan att betala drygt 200 000 kronor i skatt.

Att parlamentet nu redovisar uppgifterna ligger helt i linje med premiärministerns strategi, för att försöka återfå förtroende för politikerna:

--  Vi ska rensa upp, politikerna ska betala tillbaka pengar och det ska bli disciplin, sade premiärminister Gordon Brown nyligen.

Parlamentet hade tidigare planerat att låta allmänheten ta det av uppgifterna, men kanske inte just nu. Allt har skyndats på, på grund av att tidningen The Daily Telegraphs lyckades få tillgång till alla detaljer.

Parlamentets publicering väntas dock få en del kritik. Många uppgifter som anses känsliga är nämligen borttagna eller överstrukna.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se