TEHERAN

Sorgemarsch för dödade demonstranter

Uppdaterad: 00:05
I Irans huvudstad Teheran deltog på torsdagen hundratusentals människor i en sorgemanifestation för de som dödats under protesterna mot resultatet i presidentvalet. Enligt vissa källor deltog så många som en miljon människor i sorgemarschen, som sträckte sig 5 kilometer genom centrala Teheran.

Svartklädda demonstranter, många med ett tänt ljus i handen, deltog i sorgemarschen i Teheran. "Var är våra bröder" står det på vissa av plakaten.

Enligt myndigheterna dödades 8 människor under måndagens protester, men enligt oppositionen är siffran högre.

En talesman för Irans mäktiga väktarråd sa i dag att man inlett en noggrann undersökning av de 646 klagomål som inkommit kring resultatet av valet den 12 juni. Mousavi har krävt att valet ska ogiltigförklaras helt och hållet, vilket väktarrådet inte väntas gå med på.

Men väktarrådet har bjudit in de tre förlorande kandidaterna till ett extrainsatt möte på lördag.

Bland demonstranterna sprids en kopia på vad som sägs vara ett hemligt brev från inrikesministern till den högste ledaren Ayatollah Khamenei, där de verkliga valsiffrorna avslöjas. I brevet hänvisar inrikesministern till Khameneis order om att Ahmadeinjad skulle vinna valet, men skriver: för din kännedom enbart meddelar jag här de verkliga resultaten: Mousavi fick 19 miljoner röster, Karoubi 13 miljoner och Ahmadinejad 5 miljoner röster.

Det går inte att verifiera äktheten i detta fotokopierade brev, men på gatorna bidrar det till den långsamma underminering av Ayatollah Khamenei som pågått sedan han gratulerade Ahmadinejad till segern. Många bedömare menar att det var oklokt och förhastat. Många väntar nu på vad Khamenei kan tänkas säga när han leder fredagsbönen imorgon.

Hittills har demonstranterna begränsat sina protester till valresultatet, men om vreden vänds mot Irans teokratiska system kan händelseutvecklingen snabbt förändras.

Det var så här revolutionen började 1979, sa en demonstrant som uttalade sig anonymt. Protesterna växte och växte och innan vi visste ordet av hade Shahen flytt landet i helikopter.

Men regimen har med hjälp av bland annat sin basijmilis slagit tillbaka med skoningslös kraft. Näst intill alla ledande personligheter inom oppositionen har gripits eller fått utreseförbud, bland dem oppositionspolitikern Ibrahim Yazdi, tidigare utrikesminister och rådgivare till revolutionens fader, Ayatollah Khomeini. Yazdi fördes till arresten från sin sjukhussäng. Också den flitigt intervjuade ekonomen Saeed Leylaz har gripits. I förra veckan varnade Leylaz för att Iran stod inför ett Tiananmen-liknande boldbad om regimen stal valet.

Det råder fortsatt förbud för utländska journalister att rapportera från protesterna i Iran och mobil och internettrafiken i landet är starkt begränsad.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se