EU-toppmötet

Enighet om Barroso

EU:s regeringschefer enades i natt om att låta José Manuel Barroso fortsätta som ordförande för EU-kommissionen i ytterligare en mandatperiod. Trots att EU-parlamentet hotar att fördröja utnämningen så fick Barroso regeringschefernas enhälliga stöd. Det sa EU:s ordförande, den tjeckiske premiärministern Jan Fischer efter mötet

– EU-toppmötet har tagit ett beslut för starka EU-institutioner, och har valt en stark ordförande för EU-kommissionen, säger den tjeckiska regeringschefen Jan Fischer.

Nu krävs det att EU-parlamentet också säger ja till José Manuel Barroso. Det blir Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, när han tar över som EU:s ordförande efter den första juli, som får uppgiften att övertyga partigrupperna i Europaparlamentet om acceptera Barroso.

Under kvällen i går beslutade EU-toppmötet också om att EU ska ha en ledande roll i de internationella klimatförhandlingarna i höst. Dessutom fattades beslut om att EU-länderna redan före klimatmötet i Köpenhamn senare i år ska vara överens om hur bördorna i klimatarbetet ska fördelas unionsländerna emellan, med hänsyn taget till utsläpp och betalningsförmåga.

I dag forstätter diskussionerna, då bland annat omn en europeisk finansinspektion och de garantier som Irland kräver för att få sitt folk att rösta ja till det nya EU-fördraget.

José Manuel Barroso fick alltså enhälligt stöd av regeringscheferna.

– Jag är mer än stolt, jag är rörd, säger José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se