Hungern i världen värre än någonsin

Aldrig förr har så många människor i världen varit kroniskt undernärda och hungriga. Det visar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO:s senaste beräkningar. Orsaken är den globala ekonomiska krisen och ökade matpriser, säger organisationens chefsekonom Kostas Stamoulis.

– Över en miljard. Så många människor världen runt är hungriga i år, säger Kostas Stamoulis, som är chefsekonom på FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Det är den högsta siffran sedan organisationen började föra statistik.

– Orsaken till den utbredda hungern och kroniska undernäringen är den globala ekonomiska krisen, som i kombination med höga matpriser minskar de fattigas möjlighet att köpa mat, säger Kostas Stamoulis.

För att minska hungern och undernäringen behöver man stärka jordbruket eftersom 75 procent av de fattiga bor på landsbygden och lever på just jordbruk. Men det finns också andra åtgärder.

– Mat finns ju, så det hela handlar om att få tillgång till mat, det är det som är svårt för världens fattiga. Det handlar nödvändigtvis inte om att distribuera mat, utan också om att ha ett socialt skyddsnät som hindrar människor från att falla när det går riktigt dåligt. Det finns i många industrialiserade länder men inte utvecklingsländerna, säger Kostas Stamoulis, chefsekonom på FAO.

Över en miljard undernärda och hungriga människor innebär ett nederlag för FN och de uppsatta millenniemålen, som bland annat slår fast att fattigdom och hungern i världen ska halveras fram till år 2015.

– Med den här utvecklingen kommer det målet inte att nås, säger Kostas Stamoulis på FN:s livsmedels och jordbruksorganisation, FAO.

Sîlan Dijen
silan.dijen@sr.se