Miljardär misstänks för pyramidspel

Det var efter att ha vägrat tala med myndigheterna i fyra månader som den 59-årige affärsmannen Allen Stanford gav upp i natt. Han överlämnade sig till själv till den federala polisen FBI.

Miljardären Allen Stanford som misstänkts för att lurat investerare, bland dem flera kända golfspelare, på åtta miljarder dollar åtalas i dag i Richmond i Virginia.

I dag åtalas han och väntas framträda vid en domstol i Richmond i Virginia.

Allen Stanford drev en firma som sålde obligationer med extremt hög avkastning.

Polisen misstänker att det hela var upplagt som ett stort pyramidspel, liknande det en annan finansman Bernard Madoff drev i New York.

Klienternas vinster finansierades helt enkelt av att nya investerare satte in pengar i bolaget.

Efter att myndigheterna slagit till mot Stanford i februari köade kunder utanför hans kontor över hela världen för att försöka få tillbaka sina pengar.

Polisen tror att Stanford sammanlagt lurat sina klienter på 63 miljader kronor. Bland de som drabbats finns golfstjärnorna Vijaj Singh och Henrik Stensson.

Svenske Stenson kan ha förlorat flera miljoner kronor på bedrägeriet.

Allen Stanford var redan innan avslöjandet en kontroversiell finansman som gjort sig ett namn som sponsor av stora cricket och golftävlingar. Själv hävdade han i en kort intervju med tv-bolaget ABC i våras att han är helt oskyldig.

Min firma har inte varit ett pyramidspel sa Allen Stanford.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se