Sveriges ordförandeskap i EU

Frågor om ekonomi och miljö dominerar

Det svenska ordförandeskapet i EU börjar inte förrän den 1 juli, men i praktiken börjar det redan nu, och det blir två frågor som kommer att dominera.

Miljö och ekonomisk kris blir som väntat Sveriges huvuduppgifter. Toppmötet i Bryssel har visat att de här frågorna kan bli mer komplicerade än väntat. När det gäller klimathotet har toppmötet gett Sverige extra arbetsuppgifter.

Sverige tvingas nu utarbeta en plan för hur mycket olika länder ska betala för minskningen av utsläpp av växthusgaser. Fredrik Reinfeldt hade helst sett att det väntat till efter det stora klimatmötet i Köpenhamn i höst.

– Det finns en skrivning som hänvisar till en förtida bördefördelning. Det menar vi inte är klokt att göra förens vi är i slutet av förhandlingsprocessen.

Frågan om hur mycket de olika länderna ska betala kommer upp på toppmötet i Bryssel i oktober. En annan svår fråga Sverige ska sköta gäller en slags EU: s finansinspektion. Det handlar om hur mycket EU ska bestämma över enskilda länder när det till exempel gäller att lösa ut banker i kris.

Här måste Sverige gå en balansgång mot Storbritannien som är klart oroliga över att inte få bestämma själva. Men någon konflikt med britterna tror inte Reinfeldt på.

– Vi spekulera inte om saker som inte har hänt. Nu har vi ändå landat i en slutsats som kan balansera de olika synsätten på ett sätt som nu också Storbritannien är med på.

Reinfeldts första uppgift redan nästa vecka blir att i Stockholm träffa gruppledarna i europaparlamentet för att få dom att redan i juli och inte till hösten rösta ja till Barroso som kommissionsordförande. Detta för att kommissionens handlingskraft inte ska ifrågasättas.

Herman Melzer
herman.meltzer@sr.se
EU: s toppmöte i Bryssel