Obama skärper tonen mot Iran

USA:s president Barack Obama skärper nu kritiken mot Iran och landets sätt att hantera massprotesterna efter valet i förra veckan.

President Barack Obama har hittills varit relativt återhållsam med kritik mot den iranska ledningen, för återhållsam, har många i USA menat. 

Obama sa tidigare i veckan att det är det iranska folkets sak att välja sina ledare, och han har velat undvika att USA hamnar i fokus och kan utnyttas i ett politiskt spel i Iran.  

Men återhållsamheten hjälpte inte. I går anklagade ändå Irans högsta religiösa ledare ayatollah Khamenei USA för att blanda sig i Irans inre angelägenheter.  

Och nu skärper alltså USA i sin tur retoriken mot den iranska ledningen. 

Till tv-kanalen CBS sa Obama i natt bland annat att han oroas av ayatollah Khameneis tonläge, och att det sätt som den iranska ledningen hanterar fredliga demonstranter på bevisar vad Iran är, och inte är.

Även andra amerikanska politiker höjer sina röster.

I går kväll antog det amerikanska  representanthuset med mycket stor majoritet en resolution som fördömer Irans behandling av demonstranterna och av att bruket av internet och mobiltelefoner i Iran försvårats sedan protesterna mot valet där började växa sig starka förra veckan.

Ett liknande fördömande väntas komma från den amerikanska senaten inom kort.

Nina Benner, New York 
nina.benner@sr.se