Demonstranter trotsar mötesförbud i Iran

Uppdaterad: 18:33
I Irans huvdustad Teheran rapporteras det om att polis har satt in vattenkanoner och tårgas mot demonstranter. En sprängladdning ska ha exploderat vid den islamiska statens grundare Ayatolla Khomeneis mausoleum.

Det är den iranska nyhetsbyrån Mehr som har uppgiften att en självmordsbombare ska ha dödat sig själv och skadat två vid ayatolla Khomeneis mausoleum. Uppgifterna har inte bekräftats och tolkningarna är flera.

En sådan är att regimen nu skaffar sig ett legitimt skäl att slå till mot oppositionen. Symboliken är tydlig. En bomb vid gravplatsen för den islamiska statens grundare är en bomb mot denna stats hjärta. Men allt detta är än så länge spekulationer.

I Teheran har demonstranter på eftermiddagen trotsat mötesförbudet. Uppgifter finns om att polisen har använt tårgas och vattenkanoner.

Ändå ska mindre protestmöten pågå just nu runt om i Teheran. Men frågorna är många och informationen knapp. Hur många är dem som polisen skingrade tårgasen. Enligt ett vittne citerat av nyhetsbyrån AP säger 3 000.

Det skulle innebära att de flesta demonstranter antingen har stoppats i polisens avspärrningar eller att flera oppositionsgrupper verkligen avblåste dagens aktion. Uppgifterna går isär.

Den ledande gestalten, Mir Hossein Mousavi, har än så länge hållit sig undan. I förmiddags var han kallad tillsammans med två andra presidentkandidater till ett möte med det mäktiga Väktarrådet. Där skulle de få framföra sina anklagelser om valfusk i förra veckans presidentval.

Men varken Mousavi eller Karroubi dök upp vilket har öppnat för spekulationer om att Mousavi kommer att utmana mullorna och Irans mäktigaste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

I går utfärdande Khameni en varning i sin fredagsbön; Avbryt protesterna, eller ta konsekvenserna, vilket tolkades som ett hot om att de fruktade elitstyrkorna i Revolutionsgardet eller Basijmilisen kan komma att sättas in.

Polischefen i Teheran har i dag sagt, via den halvofficiella iranska nyhetsbyrån Fars, att alla demonstranter kommer att behandlas med en hård och bestämd hand. Samtidigt fortsätter säkerhetstjänsten enligt flera rapporter att gripa journalister och intellektuella i deras hem.

Väktarrådet har också nu medgett att tio procent av rösterna ska kontrollräknas i stickprovskontroller.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se