Mousavi säger sig vara redo att bli martyr

Uppdaterad: 13:23
I Teheran råder spänt lugn efter lördagens demonstrationer som krävde flera människoliv. Polisen varnar oppositionen för att åter demonstrera samtidigt som Mousavi upprepat sitt krav på nyval.

En ung man med ett djupt sår i huvudet och en kvinna som ligger på gatan och förblöder. Det är några bilder, skakiga och suddiga, tagna med mobiltelefon från gårdagens demonstration i Teheran.

Dess äkthet är i vissa fall svår att avgöra men iransk statstelevision uppger 13 döda, andra källor talar om ett 20-tal och upp mot 150 skadade.

Det finns även obekräftade uppgifter att ambassader tagit emot skadade som undviker stadens sjukhus där säkerhetstjänsten väntar på dem. Polisen mötte demonstranterna med en brutalitet som även med iranska mått är ytterst sällsynt enligt källor från Iran.

I dag rapporteras om ett spänt lugn i Teheran samtidigt har oppositionsledaren Mirhussein Mousavi gått ett steg längre. Han har nu skiljt sig från delar av den maktelit han tillhört sedan 80-talet.

I ett tal inför sina anhängare i Teheran i går kväll talade han om en revolution som utmynnat i korruption och fusk. Han kräver liksom tidigare att förra veckans presidentval görs om.

Valet var enligt oppositionen var riggat till förmån för den sittande presidenten Ahmedinejad som är nära lierad med en falang av fundamentalistiska mullor. I spetsen för dessa är Irans högste andlige ledare ayatolla Khamenei.

Oppositionsledaren Mousavi säger nu att han är beredd på ett martyrskap och om han grips uppmanar han till generalstrejk.

Men ett illavarslande tecken för hans del är frånvaron av de ledare som förväntades stödja honom. Ingen, varken den mäktige Rafsanjani som stod bakom honom i presidentvalet eller den tidigare reformpresidenten Khatami har trätt fram.

Båda håller sig i bakgrunden och ett meddelande på mikrobloggen Twitter signerat Persiankiwi säger kanske något om vad som väntar; Mousavi, gud är störst, vi kommer att dö med dig.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se