Kravallpolis stoppar Teheranprotester

För första gången sedan protestdemonstrationerna i Teheran började verkade det under söndagen ha varit få demonstranter ute i Teheran. Istället tycks tusentals kravallpoliser och medlemmar i Basij-milisen ha tagit över gatorna. 

Det har hela tiden varit svårt att veta exakt vad som händer i Iran, eftersom journalisters möjlighet att rapportera beskurits undan för undan. Nu har utländska journalister beordats lämna Iran och Newsweeks korrespondent har gripits. Reportrar utan gränser rapporterar att 23 iranska journalister har gripits och andra tvingas hålla sig gömda.

Samtidigt  trappar Irans regering upp ordkriget mot väst.

 - Sluta med att lägga er i med överilade och hetsiga kommentarer, står det i färskt ett uttalande på Irans president Ahmedinejads webbsida. Och vid en träff med västerländska diplomater i Teheran gick utrikesministern Mottaki, enligt tyska Spiegel online, ett steg längre och hotade med att avbryta de diplomatiska förbindelserna med flera europeiska länder. I ett verbalt angrepp påminde han diplomaterna om historiska synder från väst.

 - Här inne i rummet sitter företrädare för länder som levererat giftgas som iranier har lidit sviterna av under mer än 20 år, sade ministern och syftade på de gasattacker som Iraks Saddam Hussein gjorde under kriget med Iran på 80-talet med hjälp av teknologi från Tyskland och Frankrike.

Irans regering har tidigare flera gånger anklagat väst för att uppmuntra och underblåsa kravallerna i Teheran, men dagens uttalanden är de hittills skarpaste.

Reaktioner har också kommit från Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Storbritanniens utrikesminister David Milliband avfärdar påståendena om att utländska intressen skulle ha inflytande över oppositionen. Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar den iranska regeringen att respektera oppositionens rätt att demonstrera.

Samtidigt i Teheran fortsätter polis och säkerhetstjänst att gripa personer som anses antingen företräda eller stå oppositionen nära. På söndagen kom uppgifter om att dottern till den mäktige ayatolla Hashemi Rafsanjani gripits. Gripandet tolkas som en del i det maktspel som nu pågår bakom lykta dörrar. Rafsanani står mycket nära oppositionsledaren Mousavi.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se