Elittrupper hotar slå ned motstånd i Iran

Uppdaterad: 16:51
Läget i Irans huvudstad Teheran har varit mycket spänt i dag. Tusentals demonstranter samlades under dagen i stadens centrum, men de skingrades efter att polis skjutit tårgas, uppger flera nyhetsbyråer. Det har även kommit uppgifter om att elittrupperna i det så kallade revolutionsgardet tänker slå ned varje demonstration med våld.

Människor är på sina jobb men lämnar vid 15-tiden för skynda sig hem, berättar en man inifrån Teheran, till nyhetskanalen al-Jazira. Vid varje gathörn står polis och eller den fruktade Basijs-milisen, så om någon visar minsta tecken på att stödja oppositionen med en grön tröja eller scarf, så stoppas de omedelbart, berättar han.

I fredags varnade Irans högsta religiösa ledare Khamenei alla som satte sig emot valresultatet i presidentvalet för tio dagars sedan. Dessa kommer att mötas med en både hård och bestämd hand, sa han. Sedan följde kravaller i Teheran på lördagen och flera dog.

450-500 människor greps enligt myndigheterna och nu säger företrädare för Revolutionsgardet som är Irans elitstyrkor direkt underställda det mäktiga Väktarrådet, att alla former av olagliga protester kommer slås ned.

Oppositionsledaren Mousavi uppmanar till fortsatt motstånd. Han har nu fått stöd av flera inflytelserika ayatollor, men frågan är ifall det hjälper demonstranterna på gatan.

– Visst är det uppmuntrande, men människor vågar inte längre gå ut och protestera, säger mannen.

Samtidigt medger nu Irans Väktarråd att vissa fel har begåtts i valet. Antalet räknade röster i några valdistrikt var fler än antalet röstberättigade, men det skulle vara utan betydelse för valresultatet och inte ett tecken på valfusk, heter det.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se