Demonstranter trotsade militärens hot

Uppdaterad: 02:30
I Teheran har demonstrationer pågått i dag, trots varningar om att militär från elitenheter ska sättas in. Väktarrådet har också erkänt att röster har räknats fel i presidentvalet, men uppger att detta inte ska ha påverkat valutgången.

Med påkar och tårgas skingrades demonstranter på eftermiddagen i Teherans centrum. Det var ett tusental som trotsat demonstrationsförbudet, uppger ögonvittnen till Reuters.

Innan demonstrationen beskrev en man gatubilden i Teheran, till nyhetskanalen al-Jazira.

– Överallt, vid varje gathörn finns poliser och soldater från basij-milisen. De stoppar alla som kan tänkas kunna demonstrera.

Tidigare i dag meddelade det fruktade Revolutionsgardet att styrkan inte kommer att tveka att slå till mot dem som deltar i olagliga demonstrationer. Om detta nu skulle ske är det en kraftig upptrappning av våldet, då revolutionsgardet är en militär elitstyrka.

Oppositionen fortsätter ändå att uppmana till olika protester, men nu med tillägget, att vara försiktig.

Frågan är vad som händer bortom gatan, i de högre politiska och religiösa skikten.

Oppositionsledaren Mousavi har de senaste dagarna fått flera inflytelserika ayatollor på sin sida. Kritik har framkommit mot våldet, mot valet och mot den sittande presidenten Ahmadinejad, som landets högsta andliga ledare Khamenei, oreserverat har ställt sig bakom. På så vis har kritiken och blivit direkt riktad mot honom och hela det religiösa styret.

Irans ledning har under dagen fortsatt att anklaga väst för att ligga bakom oroligheterna. Demonstranterna är uppviglade och följer utländska intressen heter det och iranska UD pekar framför allt ut USA och Storbritannien.

Samtidigt medger nu Irans Väktarråd att vissa fel har begåtts i valet. Antalet räknade röster i några valdistrikt var fler än antalet röstberättigade, men det skulle vara utan betydelse för valresultatet och inte ett tecken på valfusk, heter det.

I Shiraz i södra Iran demonstrerar också människor mot valresultatet. Men istället för att marschera på gatorna kör folk i sina bilar och tutar oupphörligen, rapporterar CNN.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se