Ökat missbruk av metamfetamin i Europa

Efter larm från svensk tull och polis börjar nu EU:s brottsbekämpande organisation Europol uppmärksamma att missbruket av amfetamin och metamfetamin börjat spridas till flera europeiska länder.

– Jag vet att man inom Europol tittar på metamfetamin och amfetamin, och då även kopplingen till kokain. För man ser att det här är ingen ofarlig drog, man ser konsekvenserna av det, och man ser tendenser till ett ökat missbruk, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

Missbruket av amfetamin och på senare år metamfetamin har tidigare mest varit koncentrerat till Sverige, England och Australien. Det har gjort att polis och tull i övriga europeiska länder inte tidigare uppmärksammat spridningen, men den bilden håller drastiskt på att förändras. I en ännu hemligstämplad rapport kartlägger nu svensk tull och polis vilka grupperingar som ligger bakom tillverkningen och smugglingen av metamfetamin.

– Vi vet att det är grov brottslighet som ligger bakom det här. Och sätet finns i Baltikum, Sverige och Norge, säger Lars Hansson.

Metamfetamin är fyra gånger starkare än amfetamin och börjar nu alltså få fotfäste i övriga Europa.

– Det är en oerhört destruktiv drog. Missbrukarna går ner sig oerhört snabbt, både fysiskt, psykiskt och socialt. Priset är förhållandevis likadant som för amfetamin, man är duktig på att marknadsföra drogerna, säger Hansson.

Ett sätt att sprida det starkt beroendeframkallande metamfetaminet på marknaden är enligt tullen att narkotikalangare blandar ut vanlig amfetamin med metamfetamin:

– Man har trott att man har köpt amfetamin, men det visar sig att det var metamfetamin.

Har de blivit förvånade?

– En del när de hörde det efteråt. "Jag tyckte det var osedvanligt starkt och jag mådde osedvanligt dåligt dagen efter", sade de.

Förutom samarbetet med Europol kommer polis och tull i Norden intensifiera arbetet med att hindra smugglingen av amfetamin och metamfetamin.

– Det är ju ingen trend som har brutits utan vi ser att det fortsätter att smugglas in och missbruket fortsätter på den inhemska marknaden. Det har inte skett på bekostnad av amfetaminet, för vi gör lika stora beslag av amfetamin som vi tidigare har gjort, säger Lars Hansson, tullens narkotikaexpert.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se