HONDURAS

Minst en dödad när Zelaya stoppades

Det blev dramatiskt i Honduras huvudstad Tegucigalpa när landets avsatte president Manuel Zelaya försökte landa där i natt. Försöket misslyckades sedan militären blockerat landningsbanan.

Ett par hundra tusen människor hade samlats för att ta emot Zelaya. Minst en person ska ha dödats när militären öppnade eld.

Manuel Zelaya berättade per radio från flygplanet att det inte gick att landa men att han kommer att fortsätta försöken att ta sig in i Honduras på det ena eller andra sättet.

Just är han i San Salvador, dit han kom, efter en mellanlandning i Managua.

Från planet kunde ha se de omkring 200 000 människor som då hade väntat i över fem timmar på honom. De väntande kan ha varit ännu fler. Demonstrationsledningen hävdar att det var en halv miljon människor på plats.

Under hela dagen hade demonstranterna, med fredliga medel, kämpat för att alls få komma fram till flygplatsen.

Tungt beväpnad polis och militär hade bildat en massiv mur en kilometer från flygplatsens huvudingång.

Ordern var att demonstrationen inte skulle få komma längre än dit. Det var spänt och det såg flera gånger ut som att det skulle bli en sammandrabbning.

Men demonstrationsledningen lyckades lugna och bibehålla disciplinen. Och den lyckades dessutom förhandla med den militära befälhavaren om att få gå vidare.

Och steg för steg flyttades muren av polis och militär allt längre bak. Folk jublade och applåderade.

Det här var en seger.

Så småningom spreds demonstranterna ut så att de praktiskt taget omringade hela flygplatsområdet.

Allt gick förbluffande lugnt till väga tills plötsligt demonstrationledningens lastbil kom körande i full fart och folk fick kasta sig åt sidan.

Ryktet började gå att lastbilen transporterade två döda kroppar och flera skadade. Så småningom klarnade bilden.

När grupper av demonstranter en bit bort från huvudingången försökte bryta sig igenom staketet till flygplatsen hade militären öppnat eld och skjutit tårgas.

En ung kvinna dödades och minst en till sårades. Det ryktas om fler döda men de uppgifterna är inte bekräftade.

Kuppmakarna lyckades hindra Manuel Zelaya att landa. Men dagen blev också en mäktig illustration av att de, mot sin vilja, hjälpt till att föda en omfattande motståndsrörelse som svårligen kommer att låta sig slås ner.

Lars Palmgren, Tegucigalpa
lars.palmgren@sr.se