Udda konstprojekt invigt i London

I London är det i dag premiär för ett nytt konstverk på Trafalgar Square. En av de stora pelare som omger torget brukar prydas av tillfälliga konstverk, som väljs ut genom en tävling. Denna gång ska en person i taget stå en timme var uppe på pelaren och det hela ska pågå till i oktober.

– Jag ska släppa 60 ballonger som representerar de 60 minuter som jag står på plinten. Varje ballong har sponsrats av vänner, familj och kollegor som har donerat till sin favoritvälgörenhet, säger Jill Gatcum, som var en av de första på plinten.

Hur mår du?

– Fantastiskt!

En traktor har kört fram till den fjärde plinten som den kallas på Trafalgar Square. Jill Gatcum ska åka upp med hjälp av en skylift och lösa av personen före henne, en man som mest har stått stilla och blickat ut över torget.

Själv ska hon släppa 60 gröna ballonger upp i luften. En ballong per minut och hon har fått lika många personer att donera pengar till välgörenhetsorganisationer. Mike Hains är en av dem.

– Vi har donerat pengar till forskning kring Alzheimers, andra har skänkt pengar till djur, skolor, alla möjliga saker, säger han.

2 400 personer kommer att delta i konstprojektet. Varje person står alltså en timme på plinten, en del demonstrerar eller håller tal, andra uppträder till exempel.

Den som kom med idén är konstnären Anthony Gormley.

– De kommer stå här i sol och regn, för sina vänner och familjer, men också för något större, för att bli en del av det hela, säger Anthony Gormely, som tycker att kritiken som finns att det inte skulle handla om konst inte spelar så stor roll.

Och många besökare var fascinerade.

– Jag tycker det är fantastiskt, var i övrigt i världen skulle man kunna stå på en plint och göra vad man vill under en timme, funderade Pauline Baldrie.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se