Tusentals samlas inför minnesceremonin

Klockan 17 svensk tid samlades Michael Jacksons familj och närmaste vänner för en minnesceremoni för popstjärnan som överraskande dog för en och halv vecka sen. Tusentals fans samlas inför den stora offentliga minnestunden två timmar senare.

– Jag växte upp med honom och det är på sätt och vis jobbigt att vara här, men jag är överväldigad att få vara en del av detta, säger en kvinna som tv-bolaget CNN talade med i dag, utanför den stora arenan Staples Center i Los Angeles där minneshögtiden kommer att äga rum.

Trots att det är tidig morgon lokal tid börjar nu fans samlas utanför Staples Center. 8 000 har fått biljetter till själva arenan. Lika många har biljetter till en annan anläggning alldeles bredvid.

Även om myndigheterna uppmanat alla som inte har biljetter att stanna hemma, räknar man med att många människor kommer att ta sig till området. 3 000 poliser är därför utkommenderade för att förhindra att det uppstår kaos.

Vilka artister som kommer att uppträda i kväll är inte offentligt ännu. Stjärnor som Stevie Wonder, Maria Carrey och Lionel Richie kommer på ett eller annat sätt att delta.

Många hoppas att Michael Jacksons bröder ska sjunga. Pastorn Jesse Jackson och basketspelaren Magic Johnsson är andra som kommer att närvara.

Ett stort antal tv-bolag direktsänder minneshögtiden å förväntningarna är höga på en storslagen hyllning till den man som med sin musik, dans och sång berörde miljoner människor runt om i hela världen.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se