Hundra italienska kockar - minst en för mycket

Hit kommer de alla. Obama och Reinfeldt och de mäktigaste männen och den mäktigaste kvinnan (Fru Merkel från Berlin) för att diskutera. Mötet här i L'Aquila är planerat sen länge. Miljoner telefonsamtal har ringts, tidpunkter spikats etc etc. Nu är det allvar. Men fungerar det? Nej.

Organisationen på plats här i södra Italien är minst sagt rörig. Ingen släpps in på mötesområdet utan en (jättelik) akrediteringsbricka runt halsen. Men ackrediteringshandlingarna som skulle ligga klara när delagaterna och pressen kom fanns inte. Hela den svenska delegationens ansökningar fanns helt enkelt inte. Vad är det första som händer i ett sånt läge? Jo, italienarnas datasystem lägger av till att börja med. Enligt välunderrättade källor släpptes EU-kommissionens tjänstemän inte in förrän klockan tre på natten.

När Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skulle hålla presskonferens fanns ingen ansvarig på den italienska sidan som kände till att den skulle äga rum. Än mindre att journalister för den anledningens skulle skulle behöva släppas in i presskonferensrummet.

Det kryllar av poliser här. Men ingen, verkligen ingen är ansvarig när det gäller. Det är inte hans eller hennes befogenhetsområde. Och ingen vet. Det pekas med hela handen men ständigt åt olika håll.

En högt uppsatt tjänsteman hos EU-kommissionen tappade behärskningen och utbröt att detta måste vara det sämst organiserade mötet hon någonsin varit med om, och få har varit med på så många möten som hon.

Det fanns rykten om att någon sagt att Italien borde uteslutas ur G8 på grund av den odugliga organisationen.

Mer än en var i dag beredd att hålla med om det.