Missnöjet stort under ytan i Burma

I Burma förväntas rättegången mot demokratiförespråkaren Aung San Suu Kyi fortsätta i morgon. Ekot har besökt landet och träffat landets högste oppositionspolitiker Aye Tha Aung som säger att militärregimen nu måste förhandla med oppositionen om att förändra landets konstitution samt släppa alla politiska fångar, inklusive Aung San Suu Kyi, inför nästa års val.

– Konstitutionen som regimen tvingade igenom för drygt ett år sedan innebär inte en väg mot demokrati utan bara att militären stärker sin makt för lång tid framöver, säger Aye Tha Aung som är generalsekreterare i den politiska paraplyorganisationen CRPP där alla stora partier inklusive Aung San Suu Kyis NLD finns representerade.

Men försöken att förmå militärregimen, som nu hållit landet i ett stenhårt grepp i över 47 år, att inleda samtal med den politiska oppositionen ser ut att misslyckas.

Under ytan av ett lugn i Burmas största stad Rangoon, där klockorna i de guldförgyllda pagoderna hörs på många håll, pyr det än bland befolkningen.

En fängelsedom mot den i landet så högt älskade Aung San Suu Kyi kan bli den tändande gnistan som får människor att trotsa rädslan för militärens vapen och gå ut på gatan och kräva en förändring igen. Och den gången blir det en större revolution än Saffransrevolutionen säger en högt uppsatt munk jag träffar i Rangoon.

– Den burmesiska befolkningen är mycket upprörda för hur man behandlar Suu Kyi och blir det en hård fängelsedom då exploderar det och vi munkar kommer också att gå ut på gatorna igen, och det vet militärerna, säger den saffransklädde munken. Han har själv tillbringat mer än 8 år i det fängelse där Aung San Suu Kyi väntar på att rättegången i morgon kanske fortsätter.

Margita Boström, Rangoon Burma
margita.boström@sr.se