Hemsidor utsatta för attack

Flera amerikanska och sydkoreanska myndigheters hemsidor har utsatts för vad som beskrivs som en cyberattack. Även tidningar och börser har drabbats. Misstankarna riktas huvudsakligen mot Nordkorea.

Flera amerikanska och sydkoreanska myndigheters hemsidor har utsatts för vad som beskrivs som en cyberattack. Misstankarna vänds mot Nordkorea.

Attacken mot de amerikanska hemsidorna, ska ha börjat den 4 juli, på USA:s nationaldag.

Vad som från början verkade vara ett mindre angrepp, har efter helgen visat sig ha större proportioner.

Enligt nyhetsbyrån AP ska en rad myndigheter och företag ha fått sina hemsidor utsatta för ett riktat virusangrepp, däribland Vita huset, försvarsdepartementet och Nasdaqbörsen.

Även tidningen Washington Post har drabbats. Flera av myndigheterna hade fungerande skyddssystem och kunde avvärja attackerna, men bland annat det amerikanska finansdepartementet ska fortfarande ha problem. Samma sak gäller det amerikanska säkerhetsdepartementet.

Även Sydkorea har drabbats av nätattacken. Där finns uttalade misstankar om att grannlandet Nordkorea är avsändare. Här i USA är myndigheterna mer försiktiga, och än så länge kommer utpekandena av Nordkorea enbart från anonyma källor och även Kina nämns som möjligt ursprungsland.

Nätangreppet beskrivs som relativt begränsat. Det har drabbat offentliga hemsidor, och inte myndigheternas interna material.

Inga data verkar heller ha blivit stulna. Ändå pekar det, enligt bedömare, på hur sårbart det amerikanska samhället är för den här typen av sabotage.

Nina Benner, New York
nina.benner@sr.se